Beton Design - Suprafețe de beton aparent

SUPRAFEȚE EXCLUSIVISTE DE BETON APARENT, PENTRU CREAREA UNUI AMBIENT UNICAT

FAQ

Aici găsești răspunsuri la întrebările frecvente vis-a-vis de aplicarea și sistemul Beton Ciré.

Întrebări generale

Aș dori să fac un upgrade locuinței mele, care să fie simplu, rapid, dar aspectuos. Ați putea să-mi recomandați ceva?

Beton Ciré este un produs bicomponent, disponibil în 31 culori diferite. Se poate realiza prin ea destul de simplu, și rapid lucrări cu textură și culori unicat.

Beton Ciré este bun numai pentru pereți?

Nu, cu acest sistem poți acoperi orice suprafață orizontală sau verticală.

Care este stratul de grosime a Beton Ciré? 

Stratul Beton Ciré se poate aplica în strat de 2- 3 mm. Grosimea stratului final va depinde în mare parte de denivelările stratului suport.

Reamenajăm casa, și avem gresie pe podea. Pentru a economisi timp și bani, putem aplica Beton Ciré direct pe gresie? Este posibil acest lucru?

Da, sistemul Beton Ciré este ideal pentru reamenajări, deoarece se pot acoperi cu ea suprafețe de gresie, faianță sau chiar sticlă. Rezultatul va fi o suprafață estetică, și durabilă.

Suprafața Beton Ciré va arăta ca o șapă oarecare?
În mod obișnuit suprafețele Beton Ciré sun netede, dar nu ca oglinda, ci cu textură neuniformă, ieșită în relief, desene unice, imitând efectul betonului turnat, netzeit.

Aș dori să apic Beton Ciré pe o perete vopsită anterior. Este posibil?

Stratul de Beton Ciré se poate aplica pe pereți prealabil vopsite. Vom obține strat estetic, și de durată.

De mult aș dori suprafețe de beton colorat în salonul meu de cosmetică. Un strat de 2-3 mm grosime pe perete nu va crăpa?

Dacă se vor ține cont de prescripțiile referitoare la grosime, și moul de aplicare, stratul Beton Ciré nu va crăpa niciodată de la sine. Va realiza un strat de durată, estetică pe orice suprafață suport.Dacă se aplică un strat de 5 mm grosime, sau mai mult, pot apărea crăpături. Stratul se mai poate crăpa dacă stratul suport nu e destul de solid, sau se mișcă, ori pot fi probleme tehnologice. Vă rugăm să consultali cu colegii nostri!

Se poate folosi Beton Ciré ca finisaj pe gipscarton la seminee?

Pe suprafețe încălzite din gipscarton, ca mascările de hornuri, nu se poate utiliza din cauza dilatațiilor de temperatură, dar pe pereținYtong, da. Atenție la colțuri și muchii, unde totuși pot apărea căpături. Pentru a evita aceste efecte, vă recomandăm ramforsarea cu bandă de fibră de sticlă.

***

Întrebări legate de aplicare

Din câte persoane este compusă o echipă, și care este rolul lor?

Pentru aplicare este necesar o echipă din minim 2 persoane. Unul prepară materialele, curăță sculele, verifică netezitatea dozarea materialului aplicat. Cealaltă persoană aplică materialul. La echipe de 3 oameni, 2 lucrează la aplicare în tandem, 1 pregătește materialele, verifică lucrarea și curăță sculele.

La ce temperaturi se poate aplica Beton Ciré?

Beton Ciré se poate prelucra ideal între 10- 25 °C, peste 20-22 °C este mai greu, deoarece se usucă destul de repede. Acesta se poate împiedica adăugând mai multă rășină.

Stratul suport trebuie să fie absolut netedă înaintea aplicării Beton Ciré?

Este ideal, ca stratul suport să fie cât mai netedă. Cu cât mai neted, cu atât mai bun. Daca sun mari denivelari pe supnafață, trebuie completat cu adeziv pentru gresie, iar după uscarea acestuia se poate aplica stratul Beton Ciré. prin asta se poate economisi material.

Se poate folosi numai amorsa proprie sistemului Favorit, sau se pot folosi și alte amorse?

Numai Favorit Prim, Favorit Prim Plus, și Favorit Prim Epoxy se pot utiliza ca amorse pentru Beton Ciré, sistemul nu e compatibil cu atfel de amorse.

Am un perete vechi, poros, pe care aș dori să aplic Beron Ciré. Ce fel de amorsă să folosesc?

Pe suprafețe poroase folosiți amorsa Favorit Prim.

Aș dori să aplic Beton Ciré pe gipscarton hidrofug. Am nevoie de amorsă? Dacă da, pe care să-l folosesc?

Da, neapărat trabuie să-l folosiți Favorit Prim Plus.

Am vrea să aplicăm Beton Ciré în baia noastră, dar nu știm ce amorsă să folosim. Ați putea să ne ajutați?

La suprafețe expuse umidității, cabine duș, băi, spălătorii, și în general suprafețele poroase (gipscarton, lemn, cărămidă, tencuială), care intră în mod regulat în contact cu apa, și nu au izolare prealabilă, se va folosi favorit Prim Epoxy.

Cum trebuie acoperite golurile dintr-o perete din gipscarton cu Beton Ciré, ca să nu ramâne urme vizibile?

După amorsare, și înainte de primul strat de Beton Ciré, se va folosi bandă din fibre de sticlă pentru a evita denivelările si crăpăruile mari din suprafață. banda va fi aplicată pe amorsa in curs de uscare, încă lipicioasă. După uscarea completă se poate apluca stratul de Beton Ciré.

Cum se pregătește mortarul Beton Ciré?

Conform regulilor uzuale, se vor amesteca componenții respectând prescripțiile din descierea materialului. Pulberea Beton Ciré, ambalat în găleată, se va agita înainte de folosință prin rostogolirea de la stanga – dreapta eventual prin lovirea cu mâna din lateral. Acesta e iportant din cauza omogenizării materialului. Prima dată se va turna rășina în vasul de amestecare, la care se va adăuga treptat pulberea. Pulberea se va amesteca numai cu rășina proprie (componentul ”B”), este interzis amestecarea cu apa. Amestecarea să se facă lent, materialul depus pe pereții găleții trebuie înlăturat. Tija mixetului trebuie să fie curată la folosire, iar după ce s-a terminat amestecarea, imediat trebuie curățat.

Care să fie consistența materialului Beton Ciré?

Conform regulilor uzuale, se vor amesteca componenții respectând prescripțiile din descierea materialului. Totuși proporția materialelor din Beton Ciré poate fi modificat moderat. Un material mai lichid, se poate utiliza pe suprafețe orizontale.În condiții de temperatură de peste 20 - 22 °C materialul se uscă mai repede, și se prelucrează mai greu. În acest caz este recomandat să se folosească mai multă rășină pentru a evita uscarea prematură.

Se pot folosi la aplicarea Beton Ciré și scule obișnuite de gletuire, sau numai acele sculele Inox, recomandate de dvs.?

Gletuirea, netezirea se poate efectua șui cu scule obișnuite, dar nu recomandăm acest lucru. Beton Ciré are componență diferită față de alte gleturi. Din acest motiv, folosind scule obișnuite, este mult mai greu prelucrarea. Ele dau ton mai închis suprafețelor. Conform experienței aplicatorilor noștri, gletiera Favorit Inox 25 cm/0,3 mm, ”stă” mai bine în mână, se poate lucre mai ușor, și mai rapid, se poate realiza efectul de suprafață dorit.

Există tehnică de aplicare pentru un model proiectat?

În cursul aplicării, cu ajutorul gletierei Favorit Inox 25 cm/0,3 mm se va trasa materialul in tote direcțiile, neuniform. Structurarea suprafeței finale va fi realizat prin adăugarea surplusului de material prin stropire, netezire ulterioară, și prin densificare, si netezire locală.

Gletiera recomandată e dvs. are vreo tehnică specală de folosință?

La aplicare pe suprafață a materialului, gletiera se va ține într-un unghi mai mare, iar la netezire acest unghi se va micșora. La aplicarea straturilor Beton Ciré, gletiera se va apăsa cât mai tare, ca metrialul să devină cât mai dens, tasat, rezultând astfel un strat durabil. Dacă la șlefuire suprafața prăfuiește abundent, înseamnă, că stratul nu este destul de dens și tare. Folosind gletiera favorit Inox, se poate evita ca surafața să se închidă la culoare, dar și așa după mai multă netezire, culoarea va fi puțin mai închisă. Pe parcursul folosirii, gletiera se va autoascuți. Atenție la curățare, fiindcă se pot întâmpa accidente de muncă!

Necesită sulele vreo întreținere, tratare specială după terminarea lucrării?

Sculele Favorit nu necesită nicio întreținere specială, dar după fiecare folosință trebuiesc curățate, spălate complet, pentru că altfel materialul se va lipi de ele, și va fi greu să se facă lucrări de calitate cu ele. Pentru asta e recomandat să se țină o găleată pină cu apă în preajma lucrării, iar apa să se schimbe din când în când.

La parterul casei nostre, plănuim să aplicăm Beton Ciré atât pe pereți, cât și pe pardoseala. Cu care parte e recomandat să începem?

Dacă într-o îcăpere avem de realizat Beton Ciré și pe pereți, și pe pardoseală, avansăm întotdeauna din sus în jos.

Cum se poate evita apariția crăpăturilor a stratului de Beton Ciré?

Stratul de Betin Ciré, dacă s-a aplicat în strat prescris, nu se va crăpa. La grosime de peste 5 mm, sau mai mare se poate întâmpla. Se mai pot crăpa locurile cu suport neadecvat, în mișcare, sau dacă tehnologia de aplicare nu a fost respectată.

Aș dori să aplic Beton Ciré pe o tejghea de bar, dar mi-e teamă că muchiile și colțurile nu vor fi frumoase. Ce recomandați pentru obținerea suprafețelor netede, si michiilor drepte?

La muchii este recomandat folosirea benzilor de protecție, și colțarelor, iar pentru închiderea marginilor, folosirea solcurilor. Prin folosirea colțarelor se poate economisi timp, deoarece realizarea colțurilor este detul de anevoios. În mod ideal, gletuirea colțurilor și muchiilor trebuie realizat în același etapă, ca rezultatul să fie cît mai estetic. Gletuirea acestor elemenți trebuiesc realizate cu scule specifice, numai așa se poate asigura uniformitatea și densitatea stratului. Este recomandat, ca aceste porțiuni să fie realizate la începutul lucrării, și restul să se alinieze la ele. După uscare se vor șlefui suprafețele cu hîrtie abrazivă de 80- 120, prin mișcări precatue, încrucișate, până la obținerea rotunjirii dorite.

Cum vom folosi banda pentru delimitare la aplicarea Beton Ciré?

La gletuire, înainte de schimbarea direcției, trebuie aplicat banda de deimitare pe partea opusă a colțului. După aplicarea stratului, să nu lăsăm banda pe loc, deoarece după uscare nu se va mai putea înlătura numai cu deteriorarea marginilor. Dacă nu aplicăm banda de delimitare, va trebui să consumăm mai mult material, ca să putem unii cele două suprafețe, și totodată nu vom avea grosime uniformă pe colț.

În cazul aplicării în mai multe segmente, la terminarea unei segmenți se va folosi banda de delimitare, dar se va înlătura imediat după terminarea lucrării. Dacă dorim să continuăm cu următorul segment, dar stratul incă nu e uscat, putem folosi uscător electric la marginea benzii, ca banda să se lipească. Altă modalitate este, dacă începem cel de al doilea segment din partea opusă lăsând astfel timp pentru uscare.

Este necesar crearea rosturilor de dilatație in suprafața Beton Ciré?

Considerând o lucrare într-un proces continuu, nu este necesar realizarea rosturilor de dilatație. Dacă pe suprafața suport există rosturi de dilatație, aceste rosturi se vor tăia și în stratul Beton Ciré.

Beton Ciré se poate aplica și în 3 straturi, sau asta e prea mult?

În locuri greu accesibile, foarte segmentate, poate că sunt necesare cele 3 straturi, fiindcă sunt multe reparații.

Aț dori să realizez o pardoseală destul de mare cu Beton Ciré, care nu poate fi terminată într-o zi. Se vor vedea limitele lucrărilor după terminare?

Dacă folosim rostuile de dilatație, se poate realiza lucrări în mai multe etape. În aceste cazuri se va vedea doar o dungă discretă și estetică.

Lucrez deja în domeniu, dar este pentru prima oară, când voi folosi Beton Ciré. Vă rog să-mi spuneți, în câte straturi trebuie aplicat materialul, să obțin o acoperire perfectă, și cum se comportă aceste straturi, la ce trebuie să am grijă?

Beton Ciré este un material foarte bun, deoarece se poate aplica într-un strat de numai 2-3 mm, astfel se poate menține stratul vechi de suport, economisind mult timp și bani. De obicei materialul se aplică în 2 straturi. Pe porțiuni foarte segmentate, greu accesibile, poate fi necesar și un al treilea strat. În acest caz pe primul strat trebuie aplicat amorsă după uscare, deoarece ultimul strat poate absorbi apa din prima, pătuind suprafața.

Trebuie neapărat să se aștepte 24 ore pentru uscare, după primul strat de Beton Ciré?

În mod normal, da. În funcție de temperatură și umiditate reativă, timpul de uscare poate fi prescurtată. Pe temperaturi mai ridicate, se poate folosi și metoda ”wet-to wet”, adică nu așteptăm uscarea primului strat, ci atunci, când a inceput deja să ”tragă” aplicăm și cel de al doilea strat, economisind astfel mult timp. Deoarece este o metodă destul de sofisticată, nu recomandăm începătorilor. Metoda ”wet-to-wet” nu poate fi aplicat la pardoseli.

Beneficiarul nostru are o suprafață de câțiva sute de metrii pătrați într-un magazin, care va trebui realizat din Beton Ciré. Lucrarea va dura mai multe zile. Cum să planificăm aplicarea?

Înainte de începerea lucrării, să planificăm direcția de avansare, fiindcă nu vom mai putea păși pe suprafețele deja realizate.

La suprafețe mari, aplicarea se face în dungi. La marginile dungilor este recomandat să lăsăm mai mult material pentru a avea cu ce să ”lipim” cele două dungi. Fiecare dungă să se înceapă pe același parte a încăperii, ca uscarea dungilor să fie identică. Fiecare dungă să fie de o lățime cât un braț, pentru a avea acces la netezire. La terminarea porțiunii pe o zi, să închidem segmentul cu un rost de dilatație.

Aș dori protecție maximă pentru o tejghea de bucătărie. Cu ce material pot obține acest lucru?

Recomandăm folosirea lacului Favorit Premium. Se va obține o protecție sporită, dacă se va aplica în două straturi. Primul strat să fie lucios, iar cel de al doilea va da aspectul final și poate fi mat, mătăsos, sau strălucitor.

Pe pereți nu este necesar protecția stratului de lac, dar pe pardoseli, este recomandat folosirea stratului protector Favorit Wax. Acest strat de uzură va trebui reaplicat după 3-6 luni, depinzând de gradul de folosință.

Lacul Favorit Prémium permite aerisirea stratului Beton Ciré, deci uscarea se va putea efectua și după lăcuire. Pe de altă parte lacul Favorit Optimum închide total suprafața, substratul nu se mai usucă. Trebuie avut grijă deci, ca lăcuirea cu acest produs să nu fie efectuat decăt după uscare, pentru a evita apariția petelor.

Cum pot să fac, ca stratul de Beton Ciré să fie mai durabil?

Netzirea ultimului strat, să fie efectuat cu o gletieră de dimensiuni mici, prin mișcări rotative. Prin acesta imităm munca sclivisitorilor, și realizăm efectul acestora.